Änglar – finns de och i så fall vad gör de?

I dag – söndag 30 september – är temat enligt kyrkoåret ”Änglarna”. I bibeln finns det ganska många texter som talar om att det finns änglar. Det var ju exempelvis änglar som förkunnade för herdarna att en Frälsare blivit född i Betlehem. Detta är bara ett exempel.

Maria som blev moder till Jesus fick också besök av en ängel som berättade för henne om vad hon skulle få vara med om. En ängel varnade också de vise männen att ta en annan väg hem sedan de varit i Betlehem och gett Jesusbarnet sin hyllning. Även efter Jesu uppståndelse var det en ängel som berättade för kvinnorna vid graven vad som hade hänt.

Det vi alltså kan se utifrån dessa exempel är att änglarna fungerade som budbärare från den gudomliga världen till den jordiska världen när något stort skulle hända eller hade hänt.

Grekisk ikon av den Helige Mikael. Okänd upphovsperson. Det är ärkeängeln Mikael som gett namn åt denna söndag – Mikaelidagen.

Denna bild stämmer kanske inte så väl med hur änglarnas utseende beskrivs i bibeln. Där uppfattar man ju att de är vitklädda, vingbeklädda gestalter som uppenbarar sig snabbt och är lika snabbt försvunna sedan de utfört sitt uppdrag.

Idag är det populärt med änglar som prydnadsföremål i olika utföranden. Jag tror att många människor känner någon slags trygghet om man har dessa föremål i sitt hem eller kanske med sig när man är ute och resor.

Det finns ju många exempel ur det vanliga livet där människor som råkat ut för svåra olyckor klarat sig helt oskadda och inte kunnat förklara det på annat sätt än att det var en ängel som grep in i situationen. Det är ju en underbar tanke att vi kan ha en skyddsängel vid vår sida!

Sedan har ju änglabegreppet fått en överförd betydelse i så mening att vi till en medmänniska som gjort en uppoffrande insats för något eller någon, kan säga: ”Du är en ängel!”

Detta var några enkla, föga uttömmande, tankar om änglarna inför Mikaelidagen. Det ska bli intressant att lyssna på Roland Perhamns predikan i detta ämne i dagens gudstjänst i Fylstakyrkan, http://www.fylstakyrkan.se

Lämna en kommentar